Home

Actueel

Nieuws en agenda

Agenda  

 

15 en 16 mei 2018 
Eenacter Augustinus in Nederland

 

Augustinus' portret op de flyer bij de Toneelvoorstelling Augustinus door de Tinnenpot Gent

De Tinnenpot is een theater in Gent dat ook reisvoorstellingen op locatie verzorgt. De eenacter Augustinus onder regie van Jo Decaluwe is te zien op 15 mei in Utrecht, 16 mei in Arnhem.

De Algerijn Augustinus blikt terug op zijn leven. Deze monoloog waarin Augustinus gespeeld wordt door Guido Vanderauwera, is geen theologische reis – weinig citaten komen uit de Confessiones – en toch is de zoekende Augustinus duidelijk aanwezig. 'Niemand mag zomaar iets aanvaarden', stelt Augustinus. Zelf op zoek naar Waarheid, Schoonheid, Gelukkig leven, komt hij in contact met het manicheeërs en de sceptici en ontdekt langzaamaan dat al deze eigenschappen belichaamd worden in de persoon van Jezus Christus. Een ontdekkingsreis naar gemeenschapszin, eigen verantwoordelijkheid en Gods oneindige barmhartigheid. Op de planken staat een nederige Augustinus die op het einde van zijn leven, als Hippo Regius al belegerd wordt, boetepsalmen op de muren van zijn slaapkamer schilderen. 

De teksten zijn ontleend aan Augustinus, de Bijbel, Hugo Claus en Willem Elsschot en geschreven door Jo Decaluwe, Daniel Gybels en Guido Vanderauwera. Ook drie songfragmenten zijn onderdeel van de voorstelling die circa vijf kwartier duurt, geen pauze. Bezoekers krijgen een flyer met een uitgebreide levensbeschrijving van Monica en Augustinus waarin veel aandacht voor de doorwerking van Augustinus. Een uitstekende start om kennis te maken met de persoon Augustinus en zijn invloed. 

Guido Vanderauwera speelt Augustinus in de gelijknamige eenacterAugustinus had een zéér progressieve geest en was vele eeuwen vooruit op de "verlichting" en het latere ontstaan van het "existentialisme", waar de eigen verantwoordelijkheid van de mens centraal is komen te staan. God (of Allah) is geen alibi of excuus voor het kwade in ons, we zijn het zélf.

Citaat uit flyer Tinnenpot 
Guido Vanderauwera speelt Augustinus. 

download pdf met meer informatie

Speeldata Augustinus door de Tinnenpot in Nederland

15 mei in de Nicoalaikerk Utrecht 
16 mei Walburgiskerk, Arnhem

Aanvang: 20.00 uur, entree € 12,50 
meer informatie bij pastoor Gerben Zweers en via deze site augustinus.nl en  Theater de Tinnenpot Gent

 

Vrijdagmiddag 10 november Augustijnenkerk Eindhoven Augustijnendag - Mariënhage lezing Vrijdagmiddag 10 november Augustijnenkerk Eindhoven
Augustijnendag - Mariënhage lezing 


Bonus intra, melior exi: 
Treed als een goed mens binnen 
en ga als een beter mens naar buiten


Van oudsher is Mariënhage een plek, waar iedereen welkom is. De in steen gebeitelde tekst verwelkomt iedereen die klooster Mariënhage betreedt. De Augustijnen zelf verlieten het afgelopen voorjaar hun geliefde Mariënhage voor een nieuwe onderkomen in de wijk Gestel. 'Het verhaal gaat door’' geeft pater Louis Mulder aan, ‘ook als wij er niet meer zijn.’ 
Met de herbestemming en restauratie door DELA blijft Mariënhage ook in de toekomst een plek van ontmoeting, verdieping en verbinding. Met het oog op het erfgoed van de Orde der Augustijnen ontstond het idee om ieder jaar stil te staan bij de geboortedag van de heilige Augustinus. Tijdens deze nieuwe traditie van een jaarlijkse
Augustijnendag vindt ook de Mariënhage Lezing plaats. De lezing heeft, geheel in de geest van de heilige Augustinus, een maatschappelijk en levensbeschouwend karakter. De eerste Mariënhage Lezing wordt verzorgd door prof. dr. James Kennedy.
Graag nodigen wij u en alle bewoners van de gemeente Eindhoven uit om de eerste Augustijnendag bij te wonen. 

Edzo Doeve, algemeen directeur coöperatie DELA
Louis Mulder, Vicaris Provinciaal OSA 

 


top

 

 

 

 

 

titel Een kleine orde met allure. Augustijnen in Nederland 1886-2006