Profaan en sacraal

publicatie
Profaan en Sacraal: Bibliografie van em.prof.dr. Cees Mertens OSA

Profaan en Sacraal: Bibliografie van em.prof.dr. Cees Mertens O.S.A. (1922-2012)

/ samengesteld door Ingrid van Neer-Bruggink en toegelicht door Cees Mertens.

Brochures Provincialaat ; nr 20.

Bestellen bij het Provincialaat Eindhoven 

   

uit de inleiding:

Het samenstellen van de ‘Bibliografie van Cees Mertens’ gebeurde met het oog op zijn negentigste verjaardag op 16 juli 2012. De lijst van zijn publicaties was echter zeer onvolledig, zodat ik als bibliothecaris hem vroeg of hij zelf nog beschikte over overdrukken van zijn geschriften.

Cees Mertens OSAZo stapte pater Mertens op een goede maandagochtend de leeszaal van de bibliotheek binnen met een stapeltje overdrukken. Terwijl de gegevens werden gecontroleerd, vertelde hij het een en ander over het ontstaan van zijn eerste verhalen en gedichten die gepubliceerd waren onder het pseudoniem ‘Cornelis Menster’. Ik vroeg hem waarom hij een schuilnaam gebruikte. Had hij soms iets te verbergen? Zo lokten de publicaties nogal wat vragen uit die eenvoudig en onschuldig leken, maar waarop het antwoord niet van tevoren vast stond.

Door zulke beschouwingen kwamen niet alleen de titels van de literatuurlijst tot leven, er kwamen ook antwoorden die nog nooit een publicatie ‘gehaald’ hadden, omdat ze voor pater Mertens en menig augustijn zo vanzelfsprekend waren. Een aantal maandagen volgde er -in chronologische volgorde van de publicaties- een gezamenlijke bespreking van de literatuurlijst, waarbij geen van beide gesprekspartners er belang bij had om de ander uit de tent te lokken. Het was een vorm van interview waarbij de gesprekspartners allebei even intens betrokken waren, zodat het niet van belang was wie de vragen stelde en wie het antwoord gaf: de kwestie was telkens voor beiden even ‘spannend’. Het idee ontstond om deze toelichtende gesprekken samen met de bibliografie als een brochure te publiceren. Er zijn immers meer bibliografieën van augustijnen verschenen, maar niet eerder heeft een augustijn zijn eigen literatuurlijst toegelicht en zijn publicaties zo in een augustijnse context gezet. Op verzoek heeft pater Mertens een verslag van onze gesprekken gemaakt. Het geheel zou dan resulteren in een brochure die door de Nederlandse Provincie der Augustijnen aan pater Mertens bij gelegenheid van zijn negentigste verjaardag zou worden aangeboden.

Helaas werd dit voornemen ingehaald door de werkelijkheid: op donderdag 26 april 2012 overleed Cees Mertens. De opzet van deze brochure die hij als proefdruk nog in handen heeft gehad, is daarom niet gewijzigd. Wel zijn een Curriculum Vitae en de overweging die tijdens zijn begrafenis is uitgesproken, opgenomen in dit werk dat hem zo sterk portretteert.

 

inhoud:

 

Inleiding
Curriculum vitae
In memoriam
Bibliografie
Toelichting op de bibliografie door Cees Mertens
   1. Periode van vorming
   2. Nederlandse periode
   3. Franse periode
   4. Charles Du Bos: Wat is literatuur?
Liturgisch landschap (gedicht)