Bolivia
Nederlandse en Boliviaanse Augustijnen zijn werkzaam in de steden La Paz en Cochabamba en in het moeilijk toegankelijke gebied de Yungas, ten zuidoosten van La Paz.
Cochabamba |
|
Cochabamba |
|
La Paz |
|
La Paz |
Waarom een missie naar Bolivia?
In 1930 aanvaardden de augustijnen op uitnodiging van het Generalaat van de Orde de missie in Bolivia. De Nederlandse augustijnen voelden zich geroepen de 'Blijde Boodschap van de Verlossing’ te brengen. Zij wilden bijdragen aan de verlossing van de verstikkende angst voor God, de duivel en het bijgeloof in vele boze geesten en wilden daar de boodschap brengen dat God Liefde is; dat het christelijk geloof vergeving biedt, barmhartigheid, vriendschap, troost en steun. De basis voor de missie ligt dus in het christelijk geloof. Christus liet zien wat het betekent mens te zijn naar de bedoelingen van God, Onze Vader. Zo schiep Christus vrijheid, waardigheid, trouw en vreugde. Christus brengt het goede nieuws en maakt toekomst mogelijk.
Onze augustijnse missie in Bolivia geeft blijk van inzet, uithoudingsvermogen, creativiteit en succes, ondanks de vele teleurstellingen, menselijke fouten en beperkingen. Inmiddels zijn er vijf parochies ontstaan waar augustijnen met vrijwilligers talloze basiscursussen organiseren over catechese, landbouw, ziekenzorg, emancipatie. Er zijn twee scholen opgericht, het radiostation Radio Yungas en een eerlijke spaar- en leencoöperatie. Momenteel zijn er nog twee Nederlandse Augustijnen werkzaam in Bolivia. Van de zes tot priester gewijde Boliviaanse Augustijnen is er een overleden. Er is één geprofeste lekenbroeder. En er zijn vijftien medebroeders in de opleiding.
Een verslag van Nico Beumer
Meer dan 100 verhalen
Pater Postma, 'Jacob' in Nederland, 'Jaime' in Bolivia, is in 1950 als jonge augustijn naar Bolivia vertrokken en in 1996 teruggekeerd. Hij woont sindsdien in Mariënhage en is zijn ervaringen in verhaalvorm gaan noteren. Aanvankelijk was het schrijven een therapeutisch verwerken van levensbedreigende momenten. De eerste verhalen hadden duidelijk met doodsangst te maken, maar gaandeweg kwamen er ook mooie herinneringen boven. Onder de titel Het zal je maar gebeuren zijn inmiddels drie bundels zeer korte verhalen en anecdotes gepubliceerd. Bijna alle verhalen spelen zich af in het moeizaam toegankelijke bergland in de Sud Yungas, ten noord-oosten van La Paz.
'Allerzielen' (pdf), een verhaal uit deel 2
'Bloemen met een briefje'(pdf), een verhaal uit deel 2
zie ook Publicaties - boeken
Aymara-Indianen
De oorspronkelijke godsdienst van de Aymaras van Bolivia, Chili en Peru heeft zich vooral gevormd op basis van hun ervaring met het klimaat en het landschap van hun woongebied dat op 4000 meter boven de zeespiegel ligt. De mensen moeten zich heel wat inspanning getroosten om redelijke oogsten binnen te halen en hun voortbestaan veilig te stellen. 'De aarde geeft niet zomaar' in het Spaans La tierra no da así no más" : los ritos agrícolas en la religión de los Aymara-christianos werd de titel van het proefschrift waarop de augustijn Hans van den Berg als theoloog promoveerde.
De Aymaras namen midden 16de eeuw het christendom aan zonder hun identiteit prijs te geven. Zij integreerden hun nieuwe geloof in hun traditionele wereldbeschouwing. Zo onstond de Aymara -christelijke godsdienst die in de loop der eeuwen vooral negatief is gewaardeerd. De studie wil een bijdrage zijn tot het verdiepen van onze kennis van de godsdienst van de Aymaras om tot een positieve waardering van deze godsdienst te kunnen komen.
Zie samenvatting van het proefschrift in de Nederlandse Analecta
Een korte historische beschouwing over de augustijnen in Bolivia (16-18de eeuw, 20ste eeuw) zie La Orden de San Agustín en Bolivia
dr Hans van den Berg OSA is regionaal vicaris van het vicariaat van de augustijnen in Bolivia. Tot 2014 was hij rector van de Universidad Católica Boliviana 'San Pablo'. Hij publiceerde in oktober 2012 een artikel over het begin van de augustijnse missie in Bolivia: 'El restablecimiento de la Orden en Bolivia' in: Ripresa dell'Ordine Gli Agostiniani tra 1850-1920 = The revival of the Order. The Augustinians between 1850-1920 Zie publicaties - boeken. In 2018 verscheen zijn biografie van Alypius: Alipio de Tagaste. Historia y Ficción.