Geschiedenis

NSSC Culemborg

 

Het NL Schriftelijk Studiecentrum Culemborg 1946-1971: 
na bijna 50 jaar beschreven
 
 

een interview met Joop de Vries in Augustijns Forum 2019-02 over het NSSCHet NSSC is van 1946 – 1971 een gerenommeerd instituut geweest waar cursisten uit heel Nederland afstandsonderwijs voor uiteenlopende studies konden volgen. Het instituut werd geleid door de paters Augustijnen en genoot een uitstekende reputatie. 

Op zaterdag 1 juni was er in Culemborg opnieuw een groot gezelschap bijeen van oud-cursisten, oud-medewerkers van het NSSC, leden van het Genootschap A.W.K.Voet van Oudheusden en enkele augustijnen. Herinneringen werden gedeeld en herkend. Simon van Beurden, schrijver van de 24-delige cursus 'Katholieke geloofs- en zedenleer' had zelfs de complete originele cursus ter inzage bij zich. Een cursus die geen catechismus was getuige de inleiding: 'Wat u dus voor u krijgt is niet een perfect gesloten stelsel maar een verantwoord zoeken en zien' (citaat uit cursus 1,p.2). 

Het historisch Genootschap presenteerde een nieuwe 'voetnoot' over de geschiedenis van Culemborg, ditmaal over het NSSC. Eerst lichtte voorzitter Hans Saan de ontstaansgeschiedenis van de eerste 'Voet' toe: de historische beschrijving van Culemborg, geschreven door dominee A.W.K. Voet van Oudheusden. 

afbeelding: Augustijns Forum 2019-01 met interview over het NSSC. 



Brian Heffernan tijdens zijn presentatie 'Gekweekt ot mannen van Godsdienst en Wetenschap'Daarna luisterde het publiek naar dr. Brian Heffernan die enkele facetten uit de augustijnse onderwijsgeschiedenis waaronder het NSSC besprak. Titel van zijn lezing: Gekweekt tot mannen van Godsdienst en Wetenschap: de augustijnse inzet voor het onderwijs in Nederland in historisch perspectief.  Met zes middelbare scholen (de Jezuïeten hadden er zeven), het NSSC en theologische instituten die ook aan leken toegang boden (in Eindhoven, Nijmegen en het Maartenshof in Breda) hebben de augustijnen een belangrijke bijdrage aan het katholieke onderwijs geleverd. Dat het NSSC 'het kroonjuweel van de Nederlandse augustijnen was', vond hij wel een gewaagde uitspraak. Maar er was waardering en complimenten voor de auteur Joop de Vries met zijn geschiedenis School van hoge klasse over het NSSC. 

drs Joop de Vries tijdens zijn presentatieNa de pauze genoot men van de boekpresentatie en de dia's door drs. Joop de Vries, zelf een oud-cursist en inwoner van Culemborg. De eerste exemplaren werden aangeboden aan prominente oud-medewerkers: Johan van Blokland (oud-directeur, inmiddels 94 jaar) en Ton van Daal, de laatste rector van het studiecentrum. Augustijn Martijn Schrama nam het exemplaar voor het archief van de Nederlandse augustijnen in ontvangst.

Joop de Vries heeft op basis van lange interviews met Van Blokland en Van Daal veel feiten en verhalen voor de vergetelheid behoed en daarmee een belangrijke 'voetnoot' toegevoegd aan de geschiedenis van Culemborg en het augustijnse onderwijs. Het boek belicht de opkomst en ondergang van het NSSC maar enige context over het ontstaan van het schriftelijk onderwijs ontbreekt niet. Verrassend is de impact die zoveel tienduizenden cursisten hadden op de lokale bedrijvigheid bij de PTT, de NS, de wasserij, de bakker of de groenteman. Vele foto's en oude dagbladadvertenties maken het tot een kleurrijk en lezenswaardig boek. 

Overhandiging van de eerste exemplaren aan Ton van Daal (links) en Johan van Blokland (rechts) door Joop de Vries 

Overhandiging van de eerste exemplaren aan Ton van Daal, de laatste rector van het NSSC (links) en aan Johan van Blokland (rechts) stafmedewerker vanaf 1946 en later directeur tot 1971. 

U kunt het boek School van hoge klasse. Het Nederlands Schriftelijk Studiecentrum onder leiding van de paters Augustijnen 1946-1971, 60 p., voor € 6,50 afhalen bij of voor € 10,00 laten verzenden door het Genootschap www.voetvanoudheusen.nl 

 

 

Op YouTube, #NSSC impressie uitreiking Voetnoot Studiecentrum Culemborg, staat een korte impressie van deze dag, gemaakt door Frank Blokland, de zoon van de oud-directeur Johan van Blokland.